45,6% ОПИТАНИХ КОМПАНІЙ, ЩО ПРАЦЮЮТЬ НА МАЙДАНЧИКУ «ОПЕРАТОРА РИНКУ», ПРАГНУТЬ ПРАЦЮВАТИ В ОБ'ЄДНАНОМУ СПОТОВОМУ РИНКУ ЄВРОПИ

15.02.2023

45,6% опитаних компаній, які продають та купують електроенергію на ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку, вважають, що український ринок потребує об’єднання зі спотовим ринком Європейського Союзу. 36,8% компаній переконані, що на часі впровадження клірингу зобов’язань на всіх сегментах ринку електричної енергії України. І 12,5% проголосували за звітування за стандартами REMIT.

Такі результати опитування, що проводилося АТ «Оператор ринку»  у період з 8 до 14 лютого 2023 року методом адресного електронного опитування компаній, що працюють на майданчику «Оператора ринку».

Найбільш цінним в роботі «Оператора ринку» для 39,6% енергетичних компаній,  у складний для всіх рік, була безперебійна робота товариства 24/7.  Для 18,7% компаній вагомими у 2022-му році були 100% розрахунки за продану на РДН і ВДР електроенергію, для 18% - якісна комунікація. 10,8% компаній вказали, що використовували в роботі розгорнуту аналітику про роботу РДН і ВДР, яка весь рік знаходилася у відкритому доступі на вебсайті товариства. 4,3% учасників ринку оцінили вчасно виконані податкові зобов’язання АТ «Оператор ринку», 4,3% - ринкове ціноутворення на РДН і ВДР, 2,2% - роботу АЦСК ринку електричної енергії.

У більшості компаній, які продають та купують електричну енергію на майданчику «Оператора ринку», не було зауважень до організації торгів на РДН і ВДР. Ті учасники ринку, в яких виникали труднощі в процесі роботи, констатували, що оперативно отримували відповіді на свої запитання. 97,8% компаній зазначили, що задоволені співпрацею з АТ «Оператор ринку» у частині розрахунків за акцептовану електричну енергію.

На запитання «У яких нових послугах АТ «Оператор ринку» Ви зацікавлені?», 40,6% учасників ринку відповіли, що потребують аналітики, яка включає цінове прогнозування на РДН і ВДР України. 31,2% компаній зазначили, що хотіли б торгувати електроенергією на майданчику «Оператора ринку» за принципом двосторонніх договорів, 22,5% проголосували за market coupling, і 4,3% - за неттінг на РДН і ВДР.

96,4% учасників ринку електричної енергії позитивно оцінили роботу ринку «на добу наперед» і внутрішньодобового ринку у 2022 році, попри виклики, що спіткали українську енергетику восени минулого року. Абсолютна більшість опитаних компаній підтримують прагнення АТ «Оператор ринку» бути номінованим оператором ринку (NEMO) та працювати із  SDAC та SIDC EUROPE.

Роботу АТ «Оператор ринку» у 2022 році 72,9% учасників ринку оцінили у 5 балів, 25,7% поставили 4 бали. Дякуємо за довіру та пропозиції як зробити роботу товариства ще кращою.

Довідково: Опитування проводилося «Оператором ринку» методом електронного опитування серед учасників ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку з метою покращення роботи товариства. З результатами минулорічного опитування можна ознайомитися тут.