95,5% УЧАСНИКІВ РИНКУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ ПОЗИТИВНО ОЦІНИЛИ РОБОТУ РДН і ВДР У 2021 РОЦІ

02.02.2022

95,5% учасників ринку електричної енергії позитивно оцінили роботу ринку «на добу наперед» і внутрішньодобового ринку у 2021 році. Такі результати опитування, що проводилося підприємством у період з 20 січня до 1 лютого 2022 року методом адресного електронного опитування компаній, що працюють на майданчику «Оператора ринку».

Найбільш цінним в роботі «Оператора ринку» для 64,5% енергетичних компаній,  особливо в умовах загальнодержавного карантину, обумовленого всесвітньою коронавірусною пандемією,  була безперебійна робота підприємства 24/7.  Для 61,8% компаній вагомими у 2021-му році була розгорнута аналітика про роботу РДН і ВДР, а для 59,1% учасників ринку - 100% розрахунки за продану на РДН і ВДР електроенергію. 48,2% компаній відзначили якісну комунікацію підприємства, 28,2% учасників ринку оцінили вчасно виконані податкові зобов’язання АТ «Оператор ринку», 27,3% - ринкове ціноутворення на РДН і ВДР, 21,4% - роботу АЦСК ринку електричної енергії.

У більшості компаній, які продають та купують електричну енергію на майданчику «Оператора ринку», не було зауважень до організації торгів на РДН і ВДР. Ті, учасники ринку, в яких виникали труднощі в процесі роботи, констатували, що оперативно отримували відповіді за свої запитання.

86,4% компаній вказали, що використовують у свій роботі аналітичну інформацію, яку періодично готує АТ «Оператор ринку». 12,7% учасників ринку зазначили, що така аналітика їх не цікавить.

98,6% компаній зазначили, що задоволені співпрацею з АТ «Оператор ринку» у частині розрахунків за акцептовану електричну енергію. І 67,7% учасників ринку відповіли, що не готові використовувати у торгах на РДН такі блочні заявки як гнучка і зв’язана, в той час як 30,5% зацікавлені в таких нових торгівельних продуктах.

На запитання «У яких нових послугах ДП «Оператор ринку» Ви зацікавлені?», 75,9% компаній зазначили, що хотіли б торгувати електроенергією на майданчику «Оператора ринку» за принципом двосторонніх договорів, 52,7% учасників ринку зацікавлені у додатковій аналітичній інформації, 25,5% прагнуть впровадження неттінгу на РДН і ВДР.

56,8% компаній вважають, що українському ринку електроенергії нині бракує нового майданчика для проведення торгів за двосторонніми договорами, 42,7% учасників ринку бажали б розгорнутої аналітики про роботу суміжних ринків європейських держав. 35,5% вважають, що на часі запровадження клірингу зобов’язань на ринку, а 16,6% переконані, що потрібно впроваджувати звітування учасників ринку за стандартами REMIT.

Роботу АТ «Оператор ринку» у 2021 році 72,6% учасників ринку оцінили у 5 балів, 24,2% поставили 4 бали. Дякуємо за довіру та пропозиції як зробити роботу підприємства ще кращою.

Довідково: Опитування проводилося «Оператором ринку» методом електронного опитування серед учасників ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку з метою покращення роботи підприємства. Результати минулорічного опитування тут