ОЛЕКСАНДР ГАВВА РОЗПОВІВ ВИКЛАДАЧАМ ТА СТУДЕНТАМ ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ КНУШ ПРО РОБОТУ РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ УКРАЇНИ

11.05.2022

В.о генерального директора АТ «Оператор ринку» Олександр Гавва розповів викладачам та студентам кафедри «Економіка підприємства» Економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка про філософію роботи ринку електричної енергії України.
 
«Енергетика завжди була стратегічно важливою галуззю для держави. Тут працює понад 200 тисяч фахівців, що співставставно з ІТ сектором», - розпочав свій виступ О.Гавва.
 
Керівник «Оператора ринку» розповів про конкурентні переваги європейської моделі ринку електричної енергії, яка запрацювала в країнах ЄС з 2009 року, про те, як працює ринок електроенергетики в США.
 
«В Україні європейська модель ринку електроенергії запрацювала 1 липня 2019 року. Розподіл та передача електроенергії були відокремлені від купівлі-продажу, на ринку з’явилися нові гравці й абсолютно нові умови роботи - прозорі й конкуретні»,- зауважив О.Гавва.
 
І додав, що законодавством України виділено три способи купівлі-продажу електроенергії - на ринку двосторонніх договорів, ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку, та балансуючому ринку.
 
«Ринок «на добу наперед» і внутрішньодобовий ринок є організованими сегментами ринку. Тут електроенергія продається та купується за чітко визначеними правилами на короткострокову перспективу, а ціна формується виключно ринковим методом. Це так званий спотовий ринок», - резюмував Олександр Гавва.