«ОПЕРАТОР РИНКУ» ЗВЕРНУВСЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ ЕНЕРГЕТИКИ ІЗ ЗАКЛИКОМ ОБ’ЄДНАТИСЯ У БОРОТЬБІ З РОСІЙСЬКИМ АГРЕСОРОМ

09.03.2022

АТ «Оператор ринку» звернувся до операторів ринку енергетики ЄС з проханням припинити доступ російським учасникам та пов’язаним з країною агресором компаніям до біржових операцій на своїх біржах, зупинити клірингове обслуговування їх позабіржових операцій. 

Відповідні листи за підписом в.о. генерального директора АТ «Оператор ринку» 7 березня 2022 року були направлені європейським енергетичним біржам - Nord Pool, EPEX SPOT, словацькому оператора ринку - OKTE, румунському - OPCOM, угорському - HUPX, болгарському - IBEX, чеському - OTE, а також американській біржі NASDAQ і турецькому оператору ринку EPIAS. 
 
«Ми - український оператор ринку електричної енергії з річним обсягом торгів 40,8 ТВт*год вартістю 3,2 млрд.євро,  звертаємося до вас з проханням об’єднати зусилля у боротьбі з ворогом  - російською федерацією. Досі російські трейдери та компанії, пов’язані з країною агресором, продовжують свою діяльність на біржових ринках світу, тим самим отримуючи кошти на фінансування війни в Україні. Ми просимо вас закрити доступ російським учасникам та пов’язаним з цією країною компаніям до біржових операцій на своїх біржах, зупинити клірингове обслуговування їх позабіржових операцій. Це найменше, що ви можете зробити для нас, українців, які життя своє віддають, відстоюючи головні європейські цінності - свободу та демократію», - особисто звернувся до своїх закордонних колег в.о генерального директора АТ «Оператор ринку» Олександр Гавва.