СИНХРОНІЗАЦІЯ ЧАСУ З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ РИНКАМИ: ПЕРЕНЕСЕННЯ ЧАСУ ЗАКРИТТЯ ВОРІТ НА РДН ТА ПОЧАТКУ ТОРГІВ НА ВДР

16.02.2024

На виконання Плану заходів щодо виконання зобов’язань України в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, затвердженого Кабінетом Міністрів України, АТ «Оператор ринку» розроблено проєкт змін до Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку та відповідних змін до Правил ринку щодо синхронізації часу з європейськими спотовими ринками.

Правилами ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку встановлено, що оператор ринку щоденно організовує та проводить торги на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку за київським часом (Східноєвропейським часом, EET). Водночас, торгівля на цих сегментах ринку у Європі здійснюється за Центральноєвропейським часом (СЕТ, що відстає на одну годину від EET).

Відповідно до запропонованих оператором ринку змін час «закриття воріт» на ринку «на добу наперед», час «початку торгів» на внутрішньодобовому ринку та виконання пов’язаних з ними процесів переносяться на одну годину пізніше.

Згідно з пунктом 1.14.3 Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку АТ «Оператор ринку» оприлюднює відповідні пропозиції та до 1 березня 2024 року чекає від учасників ринку й інших стейкхолдерів зауваження й пропозиції до запропонованих змін щодо перенесення часу закриття воріт на РДН та початку торгів на ВДР.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати департаменту з регуляторних питань АТ «Оператор ринку» на drp@oree.com.ua.

Пропозиції АТ «Оператор ринку» щодо внесення змін до Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку та відповідних змін до Правил ринку знаходяться на вебпорталі у розділі «Учасникам ринку» - «Внесення змін до Правил РДН/ВДР» - «Обговорення проєктів змін».