УКРАЇНА ПОТРЕБУЄ ЯКОМОГА ШВИДШОГО ВПРОВАДЖЕННЯ MARKET COUPLING З ЄС. ЦЬОМУ СПРИЯТИМЕ ОБРАННЯ ЄДИНОГО НОМІНОВАНОГО ОПЕРАТОРА РИНКУ

14.06.2023

АТ «Оператор ринку» виступає за пришвидшення впровадження спільної торгівлі електроенергією на спотовому ринку об’єднаної Європи. Це дасть змогу вчасно імплементувати Регламент ЄС 2015/1222 САСМ та виконати взяті Україною зобов’язання як кандидата на членство в ЄС. Цьому, зокрема, сприятиме обрання єдиного номінованого оператора ринку електричної енергії. На цьому в ході обговорення оптимальної моделі призначення NEMO наголосив заступник генерального директора АТ «Оператор ринку» Даніїл Петренко.

Принцип роботи NЕМО на об’єднаних ринках електричної енергії полягає у проведені торгів на національному рівні на РДН та ВДР із подальшим співставленням заявок та цін, обрахунку таких заявок та розрахунку цін, а також проведення розрахунків за куплену-продану електричну енергію, що є виконанням NЕМО функції оператора сполучення ринків. Тому, перш за все, імплементуючи відповідне рішення щодо монопольної або конкурентної моделі NЕМО, слід враховувати кон’юнктуру ринку електричної енергії в цілому, обсяги РДН та ВДР України, а також відповідні показники суміжних держав.

«Оскільки в Україні невеликий обсяг ліквідності на спотовому ринку, впровадження конкурентної моделі збільшить вартість послуг NЕМО та може спричинити появу боргів на РДН, адже купівля-продаж електричної енергії юридично проходить через задіяних NЕМО. Тобто, в такому випадку з’являється можливість купити електричну енергію на майданчику одного NЕМО та не сплатити за неї. Внаслідок цього NЕМО, з яким не розрахувалися, не матиме змоги розрахуватися з NЕМО, якому електроенергія була продана, що створить борги на РДН. Подібні випадки, коли купувалася електрична енергія без наміру її оплачувати, вже траплятися на балансуючому ринку», - наголосив заступник генерального директора АТ «Оператор ринку» Д.Петренко.

І додав, що європейська практика свідчить, що в тих країнах, які обрали конкурентну модель NEMO, обсяг торгів на початковому етапі був значно вищим, ніж в Україні.