ОЛЕКСАНДР ГАВВА ПРО ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФУ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ: ВИРОБНИКАМ ПОТРІБНІ КОШТИ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ТА ПІДГОТОВКИ ДО НАСТУПНОЇ ЗИМИ

24.04.2023

Збитки від масштабних ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури України Світовий банк оцінив у 10 мільярдів доларів. Накопичити зараз кошти у природний спосіб, як це відбувалося раніше, компанії енергоринку не можуть в силу зменшення споживання, а зобов’язань щодо підготовки до наступної зими мають набагато більше. Так в ефірі загальнонаціонального телемарафону генеральний директор АТ «Оператор ринку» Олександр Гавва прокоментував необхідність підвищення тарифів на електроенергію.

«Ситуація на ринку електричної енергії зараз не надто сприятлива: внутрішній попит відновився не сповна, а в енергосистемі значний профіцит. Українським енергетикам за такої ситуації ніде брати кошти на відновлення. Щоб накопичити ресурси їм треба продати щонайменше на 30% більше щомісяця», - відмітив О. Гавва.

За його словами, енергетики після складної зими зробили надможливе і вже з середини лютого українська енергосистема є профіцитною. «На ринку «на добу наперед», який є індикативом для всього ринку електричної енергії України, у першому кварталі 2023 року акцептовано на 31,77% менше від заявленого обсягу продажу електроенергії», - наголосив О.Гавва.

І додав, що електроенергія це товар, який не підлягає зберіганню. На відміну від газу, який можна закупити за дешевшими цінами і закачати у сховище для зберігання на опалювальний сезон. Відповідно ця вироблена, але не куплена електрична енергія, випадає на балансуючий ринок, де продається за копійки, які не покривають витрати виробників.

«Частково вирішити проблематику з ліквідністю державних компаній має нещодавно відкритий експорт. Отримані від продажу електроенергії  кошти, а середні ціни на спотовому ринку України у першому кварталі 2023 року були нижчими за середні ціни у суміжних країнах ЄС у 1,7 разів, енергетики матимуть змогу спрямувати на підготовку до наступної зими», - констатував керівник «Оператора ринку».

І висловив впевненість, що рішення щодо підтримки українських енергетиків буде знайдено і воно буде збалансованим з точки зору соціально-економічної ситуації в державі.