MARKET COUPLING ELECTRICITY З УКРАЇНОЮ ЦЕ МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ ЄВРОПИ ЗНИЗИТИ СВОЮ ЕНЕРГЕТИЧНУ ЗАЛЕЖНІСТЬ

19.05.2022

Єдиним прозорим механізмом торгівлі енергоресурсами з Європою є market coupling. Це наступний крок України після технічної синхронізації з ENTSO-E. Про це під час свого виступу на онлайн-конференції Energy Club сказав в.o. генерального директора АТ «Оператор ринку» Олександр Гавва.

За його словами, market coupling - це прозорий механізм торгівлі, який використовується в країнах Європейського союзу, і передбачає значне спрощення міждержавної торгівлі.

Війна в Україні призвела до зниження споживання електроенергії і на українському ринку «на добу наперед» переважає значний профіцит. «Ситуація з низьким попитом призводить до неможливості продажу в належній мірі обсягів, запропонованих виробниками електроенергії, для яких спотова торгівля є важливим джерелом стабільного надходження коштів», - наголосив О.Гавва.

На його переконання, об’єднання ринків електроенергії України та країн ЄС особливо важливе в контексті зменшення енергозалежності Європи від російського газу.

«Співпраця на прозорих і зрозумілих для європейців умовах зробить нас ще сильнішими в боротьбі з агресором, який розмовляє зі світом мовою ультиматуму й енергетичного шантажу. Ціни на спотовому ринку електроенергії України найнижчі в Європі. Тому об’єднуймося заради спільної перемоги», - резюмував О.Гавва.