«ОПЕРАТОР РИНКУ» РЕКОМЕНДУЄ УЧАСНИКАМ РИНКУ МАТИ КВАЛІФІКОВАНІ СЕРТИФІКАТИ ЕЛЕКТРОННОГО ПІДПИСУ ЩОНАЙМЕНШЕ ДВОХ РІЗНИХ КНЕДП

01.12.2021

Державне підприємство «Оператор ринку» рекомендує учасникам ринку електричної енергії мати кваліфіковані сертифікати електронного підпису щонайменше двох різних кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг (КНЕДП). Це важливо з огляду на періодичні збої в роботі серверів КНЕДП, які спричиняють проблеми з доступом до торгів електроенергією через програмний комплекс XMtrade®/PXS.

У таких випадках, компанії, які торгують електричною енергію на ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку, часто звертаються до «Оператора ринку» з проханням перенести «закриття воріт», оскільки у них виникли труднощі з доступом до XMtrade®/PXS.

Наголошуємо: виникнення труднощів в роботі з програмним комплексом XMtrade®/PXS з причин, пов’язаних з проблемами КНЕДП, є відповідальністю виключно учасників ринку електроенергії. Відповідно до пункту 1.5.3 Правил РДН/ВДР учасники РДН/ВДР зобов’язані мати інформаційно-технічні системи, що відповідають мінімальним технічним вимогам щодо роботи з програмним забезпеченням «Оператора ринку», які визначаються в інструкції з користування програмним забезпеченням підприємства.  

Інформуємо, що «Оператор ринку» розробив та надав на розгляд НКРЕКП відповідний проєкт змін до Правил РДН/ВДР, а також вніс зміни до інструкції з користування програмним забезпеченням XMtrade®/PXS (розміщена на вебсайті за посиланням https://www.oree.com.ua/index.php/web/7006) в частині доповнення її мінімальними технічними вимогами, які передбачають наявність в учасників ринку кваліфікованих сертифікатів електронного підпису від щонайменше двох різних КНЕДП.