Q&A: Чому було призупинено торги електричною енергією на внутрішньодобовому ринку на добу постачання 03.02.2023?

Торгівля електричною енергією на майданчику «Оператора ринку» відбувається в автоматизованому режимі без будь-якого ручного управління процесом. Ворота для початку торгів як на ринку «на добу наперед» (РДН), так і на внутрішньодобовому ринку (ВДР), відчиняються відповідно до часу, визначеного Правилами ринку електричної енергії (РДН п.3.2.1, ВДР п. 3.5.1).

2 лютого 2023 року о 14:59:44 (до часу відкриття «воріт на ВДР») на внутрішньодобовому ринку (доба постачання 03.02.2023) виникла позаштатна ситуація, пов’язана із технічними проблемами (збоєм) в роботі програмного комплексу XMtrade®/PXS, а саме розсинхронізацією часу на серверах оператора ринку.

Фахівцями АТ «Оператор ринку» спільно з фахівцями розробника програмного комплексу оператора ринку протягом двох годин було усунуто причини, що призвели до такого зупинення торгів на ВДР, і відновлено роботоздатність програмного комплексу. О 17-00 шляхом розміщення відповідного повідомлення на вебсайті АТ «Оператор ринку» та email розсилкою було повідомлено учасників ринку про відкриття можливості подання заявок на ВДР на добу постачання 03.02.2023 починаючи з 18:00 02.02.2023.

Такі дії були вчинені «Оператором ринку» для усунення непередбаченого збою в програмному комплексі та подальшого забезпечення прозорості торгів електроенергією на ВДР. В результаті цієї надзвичайної ситуації конфіденційні дані учасників ринку або інша інформація, що могла мати вплив на ринок електричної енергії, не постраждали. Відповідно такий збій не вплинув на подальший перебіг торгів на ВДР.